Kostas Unique Art

Art Hotel – Kostas Liatakis

Το ξενοδοχείο Aris υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του το 1988 υπό την ιδιοκτησία και την διαχείριση των τριών αδελφών Λιατάκη, τον Λεφτέρη, τον Ευτύχη και το Κώστα. Σήμερα, το ξενοδοχείο βρίσκεται υπό την διεύθυνση της επόμενης γενιάς, παρ’όλα αυτά ο Κώστας παίζει σημαντικό ρόλο στον μοναδικό, καλλιτεχνικό χαρακτήρα του ξενοδοχείου.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Κώστας γεννήθηκε το 1960, ο μικρότερος από έξι παιδιά μίας παραδοασιακής οικογένειας της Παλαιόχωρας. Από πολύ νεαρή ηλικία διαφαινόταν ότι οι κλίσεις του ήταν διαφορετικές από αυτές των συνομήλικών του και ήδη κατά την μαθητική του θητεία απέκτησε το ψευδόνυμο “O καλλιτέχνης”. Αγαπούσε την μουσική και ιδιαίτερα το τραγούδι, ενώ ένιωθε την φύση και ιδιαίτερα την θάλασσα σαν δεύτερο σπίτι του. Παρόλο που ο περίγυρός του διέκρινε την καλλιτεχνική του φύση, ο ίδιος ο Κώστας δεν είχε επίγνωση ακόμα των ταλέντων του. Στον Κώστα δεν άρεσαν οι κλασικές μορφές τέχνης – σχέδιο και ζωγραφική – συνεπώς του πήρε κάποια χρόνια εξέλιξης και ωρίμανσης για να ανακαλύψει και να αναπτύξει αυτό το πηγαίο κομμάτι της ταυτότητάς του.

Η αφύπνιση

Όταν έφτασαν οι πρώτοι τουρίστες στην Παλαιόχωρα, την δεκαετία του 70’, ο Κώστας ήταν τότε έφηβος και η παρουσία τους είχε τεράστια επίδραση πάνω του. Ο ίδιος το περιγράφει ως μία εμπειρία που τον άλλαξε συθέμελα καθώς έβλεπε όλους αυτούς τους νέους με το ελεύθερο πνεύμα, τα μακριά μαλλιά, τα πλατιά χαμόγελα και τα πολύχρωμα ρούχα να παρελαύνουν στην μικρή επαρχιακή πόλη όπου μεγάλωσε. Η Παλαιόχωρα μέχρι τότε ήταν ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό, στην άκρη της Ευρώπης, αρκετά αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Η νεολαία των χίπηδων έστηνε απλές σκηνές στην μεγάλη αμμώδη παραλία, άναβαν φωτιές και τραγουδούσαν όλη νύχτα. Ήταν ανέμελοι και απολάμβαναν τις απλές χαρές της ζωής και για τον Κώστα ήταν σαν να άνοιξαν οι πύλες σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα και δυνατότητες, ενώ ο ίδιος ένιωθε ότι μέχρι τότε ζούσε σε ένα στάσιμο και σκοτεινό μέρος. Ένας νέος κόσμος παρουσιάστηκε μπροστά στα ματια του και τον λάτρεψε!

Μέσω της αλληλεπίδρασης του με τους πρώτους τουρίστες των χίπηδων, ο Κώστας έμαθε αγγλικά και ανέπτυξε το πάθος του για την μουσική. Μέχρι και σήμερα, πολλά τραγούδια του παρελθόντος, επαναφέρουν γλυκές αναμνήσεις για τον Κώστα και τον ταξιδεύουν πίσω σε κάποιες από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής του.

Το ταξίδι

Λίγα χρόνια μετά, καθώς ο Κώστας περνούσε μία δύσκολη περίοδο της ζωής του, βρήκε την γαλήνη μέσα από την δημιουργία κοσμημάτων από απλά υλικά που η φύση του προσέφερε απλόχερα. Μικρά αντικείμενα που έβρισκε στην παραλία, όπως κομμάτια ξύλου, βότσαλα και κοχύλια με λίγο σύρμα, ήταν η πρώτη ύλη του. Συνειδητοποίησε ότι αυτά τα μικρά κομμάτια της φύσης τον συγκινούσαν βαθιά με συνέπεια να να ανακαλύψει και να αναπτύξει έναν καινούριο τρόπο αυτοσυγκέντρωσης και ισορροπίας, μέσω της διαδιακασίας αναδιαμόρφωσής τους.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο Κώστας συγκέντρωνε μεγαλύτερα κομμάτια βράχων και πέτρας και τα σμίλευε, έχοντας για οδηγό την πρώτη ύλη ώστε να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, και όχι το αντίθετο. Μετά από κάποιο διάστημα, επιχείρησε να δουλέψει με ξύλο, το οποίο ήταν πολύ πιο εύκολο στην επεξεργασία. Σήμερα, το ξύλο είναι η βασική πρώτη ύλη των καλλιτεχνικών του δημιουργιών.

Η φύση ως οδηγός και έμπνευση

Όσα δημιουργεί ο Κώστας προέρχονται από την φύση. Είτε κομμάτια που βρίσκει ο ίδιος, είτε κάποια που βρέθηκαν και του χαρίστηκαν από φίλους. Ποτέ δεν πληρώνει για την ύλη της τέχνης του, καθώς η φύση του τα προσφέρει απλόχερα και δωρεάν. Με τα χρόνια, άνθρωποι έχουν έρθει και έχουν φύγει από την Παλαιόχωρα και κάποιοι από αυτούς έχουν παρατηρήσει το πάθος του Κώστα για δημιουργία και γι αυτό του προσέφεραν εργαλεία που τον βοηθήσαν στο έργο του. Το πάθος του για την γλυπτική του έχει χαρίσει δια βίου ζωής, φιλίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Με την πρώτη ματιά στην τέχνη του Κώστα είναι προφανές ότι η πηγή έμπνευσής του είναι η φύση. Κάθε φορά που ξεκινά μία νέα δημιουργία, αφήνει το αυθεντικό κομμάτι να τον οδηγήσει κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Οι ιδέες έρχονται καθώς σκαλίζει, τρίβει και γυαλίζει μέχρι να νιώσει ότι έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάποια έργα ολοκληρώνονται γρήγορα ενώ άλλα χρειάζονται μήνες για την ολοκλήρωσή τους, αλλά για τον Κώστα, η αποτύπωση του χρόνου δεν έχει σημασία, καθώς σε κάθε κομμάτι θα προσφέρει το χρόνο που απαιτείται και η ικανοποιήση βρίσκεται στην διαδικασία. Έχει συμβεί, να εγκαταλέιψει ένα έργο για να προχωρήσει σε κάτι εντελώ διαφορετικό εξαιτίας κακής επικοινωνίας με το υλικό του, μόνο για να επιστρέψει μετά από καιρό και να ανακαλύψει μία καταπληκτική ροή που τον διευκολύνει να ολοκληρώσει το έργο του.

Δημιουργία υπό τον ήλιο

Ο Κώστας διαθέτει το δικό του εργαστήριο και γκαλερί στο κέντρο της Παλαιόχωρας. Τα μεγαλύτερά του έργα όμως δημιουργούνται πίσω από το ξενοδοχείο Aris, όπου περιβάλλεται από κατάφυτα από μαργαρίτες, λειβάδια. Αναφέρει ότι αυτό είναι το μέρος όπου αντλεί την περισσότερη έμπνευση, κάτω από τον ήλιο, με το τιτίβισμα των πουλιών και την θάλασσα ως κύρια συντροφιά.

Μέσα στα χρόνια, ο Κώστας έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις τέχνης, σε ολόκληρη την Κρήτη.

Art Hotel

Όταν επισκέπτεστε το Aris Hotel, ευθύς αμέσως θα δείτε πολλά από τα εντυπωσιακά γλυπτά και άλλα έργα τέχνης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ξενοδοχείου. Τα ενυπωσιακά κεφαλάρια των κρεβατιών, ένα από τα πολλά παραδείγματα, είναι όλα μοναδικά και δια χειρός του Κώστα. Για τον ίδιο και την ύπαρξή του, το να μπορεί να δημιουργεί τέχνη, είναι εξίσου σημαντικό με το να αναπνέει οξυγόνο και η τέχνη, ίσως όχι μονίμως, αλλά μοιάζει να εμφανίζεται όποτε παρουσιάζεται και ο ίδιος.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Εάν επιθυμείτε να μάθετε πεισσότερα για τον Κώστα και την τέχνη του, είναι ευτυχής να μοιραστεί μαζί σας. Εάν δεν βρίσκεται ο ίδιος τριγύρω, το προσωπικό του ξενοδοχείου θα σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή μαζί του. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τον Κώστα στο εργαστήριό του τα απογεύματα, παρόλο που δεν υπάρχει σταθερό ωράριο λειτουργίας. Εκτός και αν βρίσκεται στο μαγικό νησί της Γαύδου ή επισκέπτεται το χωριό της γυναίκας του στην Πελοπόννησο, συνήθως δεν βρίσκεται μακριά.