Η εμπειρία της Παλαιόχωρας


Η Παλαιόχωρα δεν αποτελεί τον τυπικό Κρητικό τουριστικό προορισμό. Σε πολλά σημεία έχει τα στοιχεία που το καθιστούν ως τέτοιο, όμως από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας, θα παρατηρήσετε ότι το χωριό αυτό έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Κάθε χρόνο, ένα πολύ υψηλό ποσοστό εκ των επισκεπτών της Παλαιόχωρας αποτελούν πιστοί ταξιδιώτες που επιστρέφουν, κάποιοι ακόμα και για δεκαετίες, θεωρώντας το χωριό περισσότερο σαν το εξωχικό τους παρά ως ένα τουριστικό σημείο. Οπότε τι κάνει την Παλαιόχωρα τόσο ξεχωριστή; Δεν είναι ένα ή δύο πράγματα αλλά μάλλον ένας συνδιασμός πολλών μικρών παραμέτρων.

Φυσικά έχουμε όλους τους προφανείς λόγους που κάνουν την Παλαιόχωρα τόσο ερωτεύσιμη – ένα πολύ συμπαθητικό κλίμα, γραφικό περιβάλλον, ένα εύρος επιλογών σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ καθώς και μία ασφαλής και φιλική ατμόσφαιρα. Αλλά όλα αυτά αποτελούν απλώς τα επιδερμικά πλεονεκτήματα αυτού του μικρού θησαυρού του Νότου – πολλοί ακόμα Κρητικοί προορισμοί εντάσσονται σε αυτήν την περιγραφή.

Τα περισσότερα καταλύματα είναι μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και B&B όπου τις περισσότερες φορές αναπτύσσονται διαπροσωπικές σχέχεις μεταξύ των ιδιοκτητών, των υπαλλήλων και των επισκεπτών. Κάθε χρόνο, σερβιτόροι, μπάρμεν και το ξενοδοχειακό προσωπικό, καλωσορίζουν τους γνώριμους επισκέπτες με εγκάρδια χαμόγελα, αγκαλιές και φιλιά σαν να καλωσορίζουν έναν παλιό φίλο.

Οι επιλογές για φαγητό ή ποτό είναι πού καλά ισορροπημένες στην Παλαιόχωρα και τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλές καινούριες επιχειρήσεις προσθέτοντας κάθε φορά κάτι καινούριο στην πληθώρα αυτών. Η Παλαίοχωρα δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε πολύβουη αλλα προσφέρει πολλά για την διασκέδασή σας!

Panoramic view of Palaiochora
Η Παλαιόχωρα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης, σχετικά μακριά από οποιαδήποτε πόλη και το φυσικό περιβάλλον σου κόβει την ανάσα. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος επιλογών από μαγευτικές παραλίες – για κάθε γούστο και κατεύθυνση ανέμου – σε μονομάτια πεζοπορίας μέχρι και ορεινές περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και να απολαμβάνει κανείς κάτι δροσιστικό σε ένα καφέ, ατενίζοντας την θάλασσα αποτελεί εξίσου μία αγαπημένη συνήθεια για πολλούς.

Εάν κάποιος προσπαθούσε να περιγράψει την Παλαιόχωρα με λίγες λέξεις, κάποια επίθετα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά είναι ζεστή, φιλόξενη, όμορφη, φιλική, αυθεντική, φιλήσυχη και γοητευτική. Εδώ θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι – φανταστικό περιβάλλον, καταπληκτικό φαγητό, προσιτές τιμές, χρόνο και χώρο για διασκέδαση αλλά και για τεμπελιά…

Panoramic view of Palaiochora
Η Παλαίοχωρα είναι μία ζωντανή κοινότητα. Είναι ένα αυθεντικό Κρητικό χωριό όπου η παράδοση εναρμονίζεται με τον τουρισμό με έναν μοναδικό τρόπο. Δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία εδώ, ούτε all-inclusive και ακόμα υπάρχει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός πισινών, διότι ποιος τις χρειάζεται όταν υπάρχουν τόσες μοναδικές παραλίες να επιλέξεις. Η Παλαιόχωρα διαθέτει οτιδήποτε χρειάζεται μία κοινότητα: σχολεία, σούπερ μάρκετ, ταχυδρομείο, τράπεζες, φαρμακεία, ιατρούς και άλλα. Παρόλο που ο τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό πόρο εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι ο μόνος. Για παράδειγμα, η γεωργία αποτελεί ακόμα σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Η τουριστική σεζόν είναι πολύ μεγάλη, ξεκινώντας ήδη από το τέλος Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου και όλα οδηγούν στο να γίνει η Παλαιόχωρα ένας τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο και γιατί όχι; Είναι ένα θαυμάσιο μέρος καθ ‘όλη την διάρκεια του χρόνου, παρόλο που το είδος των διακοπών που θα απολαύσετε κάθε διαφορετική σεζόν θα ποικίλει. Επείδη είναι μία πραγματική κοινότητα, η Παλαιόχωρα δεν ερημώνει μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν. Η διαθεσιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να είναι περιορισμένη αλλά υπάρχουν εναλλακτικές και ταυτόχρονα ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μία πιο αυθεντική ματιά της καθημερινής ζωής αυτού του θαυμαστού τόπου.