Δάμασε την άγρια ομορφιά

Η Παλαιόχωρα κάποτε ήταν ένα απομονωμένο ψαροχώρι που πρωτοεκτιμήθηκε από τους περιπλανώμενους νεαρούς ταξιδιώτες με τα σακίδια στην πλάτη, της εποχής των λουλουδίων στις αρχές της δεκαετίας του 70. Η άγρια ερημιά και η αυθεντικότητα αυτού του μικρού χωριού που βρίσκεται μεταξύ απότομων πλαγιών και αχανών ακτογραμμών με μοναδικές παραλίες, προσέλκυε ξένους επισκέπτες σαν μαγνήτης. Αυτή η σύνδεση μεταξύ των ντόπιων και των επισκεπτών ήταν χαλαρή, αβίαστη και φιλική, κάνοντας την αφομοίωση εύκολη. Το γεγονός αυτό την έκανε ακόμα πιο θελκτική σε αυτό το νέο είδος τουρισμού, που συνεχώς επέστρεφε μέσα στην πάροδο του χρόνου.

Η Παλαιόχωρα κάποτε ήταν ένα απομονωμένο ψαροχώρι που πρωτοεκτιμήθηκε από τους περιπλανώμενους νεαρούς ταξιδιώτες με τα σακίδια στην πλάτη, της εποχής των λουλουδίων στις αρχές της δεκαετίας του 70. Η άγρια ερημιά και η αυθεντικότητα αυτού του μικρού χωριού που βρίσκεται μεταξύ απότομων πλαγιών και αχανών ακτογραμμών με μοναδικές παραλίες, προσέλκυε ξένους επισκέπτες σαν μαγνήτης. Αυτή η σύνδεση μεταξύ των ντόπιων και των επισκεπτών ήταν χαλαρή, αβίαστη και φιλική, κάνοντας την αφομοίωση εύκολη. Το γεγονός αυτό την έκανε ακόμα πιο θελκτική σε αυτό το νέο είδος τουρισμού, που συνεχώς επέστρεφε μέσα στην πάροδο του χρόνου.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η πιο δημοφιλής, καυτή περίοδος. Η Παλαιόχωρα, το καλοκαίρι, είναι ένα κράμα μεσογειακού πολιτισμού, πολύβουης νυχτερινής ζωής και τροπικών παραλιών. Το σύνολο της ακτογραμμής με προσβάσιμες παραλίες μετρά περίπου 18 χιλιόμετρα, παραλίες όπως η Παχιά Άμμος, Χαλίκια, Κερατίδες, Ανύδρι, Βόλακας, Καραβόπετρα, Πλακάκι, Γραμμένο, Κριός και Λιμνάκι.

Βρισκόμενη στο κέντρο της νοτιοδυτικής Κρήτης, η Παλαιόχωρα αποτελεί ένα ιδανικό σημείο έναρξης από το οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε το δυτικό άκρο του νησιού, πηγαίνοντας στις εντυπωσιακές παραλίες του Ελαφονησίου και του Κεδρόδασους, οι οποίες είναι ανήκουν στο δικτύο Natura 2000, το οποίο έχει θεσπιστεί για να προστατεύει την άγρια χλωρίδα και πανίδα καθώς και μοναδικά οικοσυστήματα. Το φαράγγι της Σαμαριάς, το νησί της Γαύδου, η περιοχή της Σελίνου, το Ευρωπαϊκό μονοπάτι E4, η Λισσός, η Έλυρος, η Σούγια, η Αγία Ρουμέλη και το Λουτρό είναι κάποια από τα μέρη της ευρύτερης περιοχής που επιβάλλεται να επισκεφτείτε. Το καλοκαίρι, η κοινωνική ζωή της πόλης της Παλαιόχωρας είναι στα καλύτερά της με την επέλαση επισκεπτών από την Κρήτη και αλλού να δημιουργούν ένα μωσαϊκό εξωστρέφειας και έναν συνδιασμό από πολλά καφέ, παραδοσιακά καφενεία και μπαρ να σερβίσουν λαχταριστούς κρητικούς μεζέδες.

Ψηλός Βόλακας

Η παραλία Ψηλός Βόλακας απέχει 1.5 km δυτικά της Παλαιόχωρας. Το όνομα της παραλίας προέρχεται από την Κρητική διάλεκτο και σημαίνει μεγάλος βράχος. Ο εν λόγω βράχος αποτελεί το νότιο όριο της παραλίας και την προστατεύει από τους νότιους ανέμους. Η παραλία Ψηλός Βόλακας είναι χαρακτηριστική και γραφική και σίγουρα θα την προσέξετε καθώς οδηγείτε από τον διπλανό δρόμο, λόγω των πεντακάθαρων νερών και του ιδιαίτερου σχηματός της. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο και είναι ιδανική για όσους δεν αγαπάνε την άμμο. Δεν διαθέτει σκιά και η περιοχή τριγύρω είναι ιδανική για καταδύσεις.

Παχιά Άμμος

Η παραλία της Παχιάς Άμμου είναι μία από τις δύο κεντρικές παραλίες της Παλαιόχωρας – και η μοναδική με άμμο, γεγονός σπάνιο για την περιοχή. Η παραλία της Παχιάς Άμμου είναι μήκος ενός χιλιομέτρου και είναι αρκετά φαρδιά. Αυτό αποτρέπει τον συγχρωτισμό ακόμα και την υψηλή τουριστική περίοδο. Είναι η πιο οργανωμένη παραλία της περιοχής, διαθέτοντας ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, θαλάσσια σπορ, ναυαγοσώστη κατά την θερινή σεζόν και γενικά οποιαδήποτε παροχή θα περιμένατε από μία καλά οργανωμένη παραλία, χωρίς τα πλήθη των βορείων παραλιών του Νομού. Τα ρηχά, κρυστάλλινα νερά που λαμβάνουν κάθε χρόνο Γαλάζια Σημαία, είναι ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Σε απόσταση αναπνοής, υπάρχουν πολλά καφέ και ταβέρνες οι οποίες θα εμπλουτίσουν την ταξιδιωτική σας εμπειρία, ξεκούραστα. Όταν πνέουν δυνατοί νότιοι και νοτιοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή, υπάρχει πιθανότητα μεγάλου κυματισμού. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία Χαλίκια /Βότσαλα καθώς έχει ανατολικό προσανατολισμό. Επίσης σημειώστε ότι η παραλία είναι δημοφιλής και σε γυμνιστές.

Χαλίκια ή Βότσαλα

Η παραλία Χαλίκια ή Βότσαλα είναι η δεύτερη από τις δύο παραλίες εντός της Παλαιόχωρας. Η παραλία είναι ιδανική για όσους δεν τους αρέσει η άμμος. Η σχετικά μικρή, βοτσιλωτή παραλία έχει κρυστάλλινα νερά και βρίσκεται σε ένα τοπίο, απίθανου φυσικού κάλλους, με τον ορεινό όγκο να ορθώνεται στην βορινή πλευρά της. Η παραλία Χαλίκια είναι αρκετά οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ξύλινους διαδρόμους για όσους δεν επιθυμούν να περπατούν στα βότσαλα. Βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον δρόμο με τις περισσότερες ταβέρνες, οπότε είναι εύκολο να κανονίσετε ένα μεσημεριανό γεύμα.

Ανύδρι ή Γιαλισκάρι

Το Ανύδρι ή Γιαλισκάρι είναι η παραλία που βρίσκεται 4 km, ανατολικά της Παλαιόχωρας στην ανατολικότερη άκρη της ακτογραμμής συνολικού μήκους 18 km. Η παραλία είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο μεσω ενός χωματόδρομου. Το Ανύδρι είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα 3 μικρότερων παραλιών στα ανατολικά και δυτικά μίας χερσονήσου. Αυτές οι γραφικές παραλίες έχουν πάρει το όνομά τους από το φαράγγι Ανύδρι καθώς βρίσκονται στο νότιο άκρο, ενώ το φαράγγι έχει πάρει το όνομά του από το χωριό που βρίσκεται βορειότερα. Και οι 3 παραλίες έχουν βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Επίσης διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες καθως και δύο καντίνες με τραπεζάκια. Το ανατολικό άκρο της παραλίας είναι δημοφιλές στους γυμνιστές και εντυπωσιακό για καταδύσεις.

Γραμμένο

Η παραλία του Γραμμένου είναι 4.5 km δυτικά της Παλαιόχωρας και αποτελείται από τρεις ξεχωριστές παραλίες γύρω από μία ειδυλλιακή χερσόνησο. Η πρώτη παραλία που βλέπει ανατολικά έχει βότσαλα. Η δεύτερη, που είναι η πιο δημοφιλής διαθέτει εξαιρετική χρυσή άμμο και ρηχά νερά, όντας κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η τρίτη παραλία επίσης έχει δυτικό προσανατολισμό και διαθέτει μικρούς, απομονωμένους κόλπους στην άκρη της χερσονήσου οπου υπάρχει ένα κεδρόδασος ανάμεσα στα αλμυρίκια της περιοχής. Και οι τρεις παραλίες διαθέτουν κρυστάλλινα νερά και ετησίως λαμβάνουν Γαλάζια Σημαία. Οι πρώτες δύο παραλίες διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Υπάρχει και χώρος camping καθώς επίσης θα βρείτε καλές ταβέρνες για μεσημεριανό και δείπνο κατά μήκος της ακτής.

Καραβόπετρα

Η παραλία της Καραβόπετρας είναι 2 km δυτικά της Παλαιόχωρας. Η παραλία έχει πανέμορφα μικρά βότσαλα και σκόρπιες πέτρες, καθώς και κρυστάλλινα νερά. Η ονομασία της παραλίας προέρχεται από έναν μεγάλο βράχο που κείτεται εκεί και θυμίζει ένα καράβι που ταξιδεύει στην θάλασσα, ενώ αποτελείται από μικρούς κόλπους. Είναι ανοργάνωτη και δεν διαθέτει σκιά παρά μόνο από τις σκιές των βράχων που μπορούν ενδεχομένως να σας προστατέψουν από τον ήλιο.

Κερατίδες

Η παραλία Κερατίδες απέχει μόλις 2 km ανατολικά από τη Παλαιόχωρα και είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο μέσω ενός χωματόδρομου στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής. Η ονομασία προέρχεται από τις χαρουπιές που στην τοπική, κρητική διάλεκτο λέγονται κερατιές, που τις συναντάει κανείς παντού στην περιοχή. Η παραλία είναι σχετικά απομονωμένη και έχει χοντρά βότσαλα και διάφανα νερά. Εκτός από κολύμπι, η παραλία είναι ιδανική για καταδύσεις. Παρόλο που δεν είναι οργανωμένη, δίπλα στην παραλία βρίκσονται οι εγκαταστάσεις του camping, όπου θα βρείτε beach bar και άλλες παροχές. Στην παραλία θα βρείτε αλμυρίκια και βράχους που προσφέρουν σκιά κατά την διάρκεια των καυτών ημερών. Επίσης στην άκρη της παραλίας, παραθερίζουν γυμνιστές.

Κριός

Η παραλία του Κριού απέχει 10 km από την Παλαιόχωρα στα δυτικά/ ονομάστηκε από το ομόνυμο ακρωτήρι του Κριού, καθώς βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ακρωτηρίου. Έχει μήκος 1 km long και αποτελέιται από 3 μικρότερους κόλπους με πανέμορφα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Ο πρώτος κόλπος, που καταλαμβάνει περίπου το 50% του συνολικού μήκους της παραλίας, είναι ανοργάνωτη και όχι ιδιαίτερα δημοφιλής εξαιτίας της έκθεσής της στους νότιους ανέμους και των πετρών που είναι αναμεμειγμένα με τα βότσαλα. Ο μεσαίος κόλπος, αμέσως μετά το μεγάλο parking, είναι ο πιο δημοφιλής. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και στην πίσω μεριά θα βρείτε μία καλή καντίνα με τραπέζια. Ο τρίτος, δυτικότερος κόλπος της παραλίας του Κριού βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα σύμπλεγμα βράχων ου φτάνει μεχρι το κύμα, είναι η μικρότερη και η πιο απομονωμένη. Θα βρείτε και εδώ ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά μπορείτε να βρείτε επίσης σκιά στις μικρές φυσικές σπηλιές, στα βράχια πίσω από την παραλία. Αυτή η παραλία είναι ειδυλλιακή και προσελκύει ζευγάρια και γυμνιστές.

Λίμνη Κριού

Η παραλία της λίμνης του Κριού απέχει 12 km δυτικά από την Παλαιόχωρα, δυτικά του Ακρωτηρίου του Κριού και είναι η πιο απομονωμένη παραλία της ακτογραμμής της Παλαιόχωρας. Η παραλία είναι προσβάσιμη από την γειτονική παραλία του Κριού, μέσω ενός χωματόδρομου κατάλληλου για αυτοκίνητα που ξεκινά από το parking. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής είναι μονοπάτι. Η παραλία της Λίμνης του Κριού θα ενθουσιάσει όσους αγαπούν τις φυσικές παραλίες. Αποτελείται από μία σειρά από μικρούς απομονωμένους και προστατευμένους κόλπους. Κάποιοι είναι βραχώδεις ενώ άλλοι έχουν άμμο. Στην πίσω πλευρά των παραλιών υπάρχει πλούσια βλάστηση όπου μπορείτε εύκολα να βρείτε σκιά και προστασία από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Παρόλ’ αυτά, αυτό που κάνει μοναδική αυτήν την παραλία είναι ότι βρίσκεται στην ακριβή τοποθεσία της αρχαίας Ελληνιστικής ή Ρωμαϊκής πόλης της Βιένας. Παρόλο που θα δείτε λίγα διασωθέντα ευρήματα του αρχαίου οικισμού, μπορείτε ακόμα να διακρίνετε την παραλληλόγραμμη βάση του ιερού της πόλης, καθώς και κάποιες κολώνες διάσπαρτες στην παραλία. Αυτή είναι μία από τις ελάχιστες παραλίες της Ελλάδας όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε πεντακάθαρα νερά, δίπλα σε εντυπωσιακά κοχύλια, σπασμένες κολώνες και αρχαίους τάφους ακριβώς κάτω από τα πόδια σας. Η παραλία είναι παπό τις μοναδικότερες στην Κρήτη για καταδύσεις.

Πλακάκι

Η παραλία Πλακάκι βρίσκεται 2.5 km δυτικά της Παλαιόχωρας. Είναι μία γοητευτική παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία είναι καλά προστατευμένη από του ανέμους και είναι γνωστή για τα υπήνεμα νερά της. Δεν είναι οργανωμένη και η προστασία από τον ήλιο βρίσκεται μόνο από τους σκόρπιους βράχους. Η παραλία είναι σχετικά απομονωμένη και ως αποτέλεσμα είναι διαίτερα δημοφιλής στους γυμνιστές.

Κοινωνική ζωή

Η κοινωνική και νυχτερινη ζωή της Παλαιόχωρας πλαισιώνεται από ένα γνώριμο και οικίο συναίσθημα που δημιουργείται από τα παραδοασιακά καφενεία και τα μπαρ που στήνουν τραπέζια στην ακτή και τα σοκάκια, σερβίροντας τσικουδιά και εξαιρετικούς μεζέδες. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η ζωή στην Παλαιόχωρα μετά τα μεσάνυχτα είναι ακόμα πιο έντονη από ότι κατά την διάρκεια της μέρας. Μικρά και μεγαλύτερα νυχτερινά μαγαζιά δημιουργούν μία ζωηρή μουσική σκηνή, ενώ σερβίρουν δροσερά κοκτέιλς και αλησμόνητες βραδιές. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, πολλά μουσικά δρώμενα λαμβάνουν χώρα όπως ανοιχτές συναυλίες με ελληνικά και διεθνή συγκροτήματα καθώς και πάρτυ της πανσελήνου στην παραλία και θεατρικές παραστάσεις. Πολλά εστιατόρια και μπαρ δοργανώνουν βραδιές με ζωντανή Κρητική μουσική με ντόπιους καλλιτέχνες, ενώ περιπλανώμενοι μουσικοί, ζογκλέρ και άλλοι καλλιτέχνες προσθέτουν κι άλλη μαγεία στην νυχτερινή ζωή της Παλαιόχωρας.

ΔΙΑΛΕΞΕ ΔΩΜΑΤΙΟ

ΔΙΑΜΟΝΗ